Search Our Site

enarzh-CNfrdejakoms
 
 

News

Sesi Addrop

SBM ONLINE: 13 Februari 2020, Walaupun penularan wabak Coronavirus (Covid-19) melanda beberapa buah negara termasuk Malaysia, namun minggu gugur tambah kursus semester kedua 2019/2020 (A192) telah berjalan dengan lancar dan jayanya. Staf-staf SBM yang terlibat telah mengambil langkah-langkah pencegahan awal dengan mematuhi tatacara pengurusan yang ditetapkan universiti bagi memastikan jangkitan wabak berkenaan dapat dihindari seperti memakai topeng muka dan memastikan kebersihan diri. Proses gugur tambah kursus ini melibatkan pelajar semester 1 sehingga 7 dan telah berlangsung selama empat (4) hari iaitu daripada 9 hingga 12 Februari 2020 di Bilik SP 2 dan 3, SBM.

 

Comments

Class 2u2i

SBM ONLINE: 2 Februari 2020, Seramai 15 orang pelajar telah berjaya terpilih bagi kemasukan ke Program Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Dengan Kepujian) 2U2I (BENT 2U2I) dibawah kelolaan Unit Keusahawanan, Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) yang telah memulakan sesi pembelajarannya pada 2 Februari yang lalu. Pelajar-pelajar yang terpilih ke program ini telah melalui beberapa proses saringan pemilihan.

Program akademik BENT 2U2I dimulakan dengan Kursus Inkubasi 1 di mana dalam kursus ini beberapa orang usahawan dijemput untuk sesi perkongsian ilmu dan motivasi keusahawanan bersama para pelajar. Berbekalkan motivasi dan minat yang tinggi dalam bidang keusahawanan, para pelajar juga telah menerima bimbingan melalui sesi pembelajaran Inkubasi 1 yang diketuai oleh Dr Norria Zakaria dengan sokongan Encik Juha Ali dan Dr Shamsul Huda Abd. Rani selaku Penyelaras Unit Keusahawanan serta penyertaan pensyarah-pensyarah Unit Keusahawanan SBM.

Tambahan itu, pelbagai aktiviti-aktiviti simulasi perniagaan bakal dirancang bagi mengaplikasikan teori pembelajaran dengan situasi sebenar perniagaan. Para pelajar juga dibawa melawat ke syarikat-syarikat yang terletak di Changloon bagi memberi pendedahan keusahawanan. Antara usahawan yang terlibat dalam sesi perkongsian ilmu dan pengalaman adalah Iliasco Corporation Sdn. Bhd., SQG Usahawan Sdn. Bhd., Inang Suri Sdn. Bhd. dan Ketari Merah Sdn. Bhd.

Comments

2U2Itnc

SBM ONLINE: 4 Februari 2020, Kunjungan Timbalan Naib Canselor Akademik & Antarabagsa (TNCAA) UUM, Professor Dr. Yusnidah Ibrahim di Pusat Inkubator Keusahawanan Pusat Pengajian Perniagaan UUM telah diraikan oleh 15 orang pelajar-pelajar Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Dengan Kepujian) 2U2I (BENT 2U2I) kohot pertama. Turut mengiringi adalah Prof. Madya Dr Salniza Md Salleh, Penolong Naib Canselor, Kolej Perniagaan UUM merangkap Dekan Pusat Pengajian Perniagaan (SBM) UUM, Ketua-Ketua Jabatan, Penyelaras Unit Keusahawanan serta Pensyarah-Pensyarah Unit Keusahawanan SBM.

Pusat Inkubator Keusahawanan SBM UUM (PIKS) merupakan sebuah pusat pembangunan pelajar keusahawanan yang baharu ditubuhkan dan berfungsi sebagai pusat yang menguruskan semua program dan aktiviti pelajar-pelajar keusahawanan SBM UUM. PIKS telah mula beroperasi pada 2 Februari 2020 yang lalu sempena bermulanya Program Inkubasi BENT 2U2I dibawah seliaan para pensyarah dan sokongan industri.

Menurut Muhammad Ijmal bin Mohamed Akbar, pelajar BENT 2U2I, beliau memilih BENT 2U2I kerana minatnya untuk menjadi usahawan perkhidmatan pemasaran digital. Beliau berpendapat, program ini amatlah relevan kerana ianya lebih berfokus serta melibatkan pendedahan secara langsung bersama usahawan-usahawan di dalam industri.

Manakala, Nana Nurmisha binti Che Sofi, bekas pelajar Matrikulasi Perakaunan pula berminat untuk meceburi perniagaan kosmetik dan kecantikan hasil daripada pembacaan buku-buku motivasi keusahawanan serta mempunyai kebolehan berniaga yang diwarisi daripada datuknya. Dalam kunjungan ini juga, TNCAA turut berinteraksi bersama pelajar-pelajar dan memberikan kata-kata semangat kepada mereka untuk memanfaatkan Program BENT 2U2I sebagai platform bagi mencapai cita-cita sebagai usahawan berpendidikan.

Comments

Sijil dekan A192

SBM ONLINE : 27 November 2019, Majlis Anugerah Dekan bagi Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) telah berlangsung di DKG 2/1. Seramai 681 orang pelajar SBM telah mendapat PMS 3.50 dan ke atas bagi Semester Kedua, Sesi 2018/2019 (A182). Daripada jumlah tersebut, 360 orang pelajar telah menghadiri majlis tersebut.

Pemangku Dekan, Prof. Madya Dr. Salniza Md Salleh mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua pelajar yang telah berjaya memperolehi keputusan cemerlang bagi sesi pengajian yang lepas. Mahasiswa mahasiswi yang menerima anugerah terdiri daripada Program Pentadbiran Perniagaan, Program Pemasaran, Program Pengurusan Sumber Manusia dan Program Keusahawanan.

Menurutnya, mahasiswa mahasiswi perlu meneruskan prestasi yang cemerlang ini pada semester akan datang dan terus kekal sehingga tamat pengajian dan seterusnya memasuki alam pekerjaan suatu hari nanti. Beliau juga memberi nasihat agar mahasiswa mahasiswi sentiasa menghubungi dan mengingati kedua ibu bapa walau dimana pun berada. Kejayaan mahasiswa mahasiswi adalah berkat doa dan dorangan daripada ibu bapa.

Sekian.

Comments

UNPnews2

SBM ONLINE : 22 Oktober 2019, seramai 34 orang graduan pelajar Dual Degree dari Universitas Negeri Padang (UNP), Indonesia diraikan dalam satu Majlis Makan Malam bersempena Majlis Konvokesyen Ke-32 Universiti Utara Malaysia (UUM) 2019.

Ketua Jabatan Pentadbiran Perniagaan dan Keusahawanan, Prof. Madya Dr. Azahari Ramli berkata, ijazah yang diperoleh merupakan titik tolak untuk terus berjaya dan apabila tamat pembelajaran di UUM bukanlah penamat untuk terus menyumbang buah fikiran kepada negara.

Menurutnya,  beliau berharap graduan UNP dapat menggunakan segala pengetahuan, kemahiran, pengalaman dan ilmu yang ditimba sepanjang tempoh pengajian itu dalam segenap aspek kehidupan serta dapat menjana kecemerlangan diri dan membina kerjaya yang lebih maju pada masa hadapan.

Hadir sama, pihak daripada UNP, Indonesia diwakili oleh Dr. Perengki Susanto, Bapak Gesit Thabrani dan Ibu Rahmati serta Penyelaras BBA Dr. Ku Awanis Ku Ishak, Penyelaras Program Double Degree Prof. Madya Dr. Abdul Shukor Shamsudin dan turut disertai oleh beberapa pensyarah Pusat Pengajian Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM).

Dr. Perengki Susanto, Ketua Jabatan Fakultas Ekonomi UNP mengucapkan syabas dan tahniah di atas kejayaan yang dicapai oleh para graduan setelah berhempas pulas dalam memastikan pengajian dapat ditamatkan mengikut tempoh yang ditetapkan walaupun pelbagai rintangan dan cabaran terpaksa dilalui sepanjang tempoh  setahun setengah ini. Beliau turut  mengucapkan rasa syukur kerana 3 daripada 34 orang graduan UNP berjaya memperolehi ijazah kelas pertama. Kejayaan ini diharapkan akan dapat menyuntik semangat kepada pelajar lain untuk mencapai kejayaan pada masa akan datang.

 

Comments

UVT

SBM ONLINE: The School of Business Management (SBM) and Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business (OYAGSB) participated in the UVT FEAA INTERNATIONAL HRM Spring School (IHRMSS) programme that was held from the 8th till 16th of April, 2019 in Timisoara, Romania. The participants from UUM which consisted of three lecturers and five postgraduate students were led by Associate Professor Dr. Abdullah Lin.

The UVT FEAA IHRM Spring School programme is an international educational program that provides a unique space for learning and networking for students from Romania and their peers from all around the world. The programme aims to deepen and consolidate knowledge on Human Resource Management from international and practical perspectives. This year’s theme was “Employability and Talent Management in the Digital Era - Best Practices”.

During this programme, distinguished speakers from the commercial and academic sectors managed to provide the participants with a better understanding of Human Resource and Talent Management topics, by sharing their diverse perspectives and experiences. Lectures, debates and workshops were conducted to ensure that participants were able to absorb the required knowledge, think innovatively and creatively so that they can use their skills, knowledge and abilities to create strategies to overcome current challenges in the Human Resource field. Aside from the educational program, participants also took part in a variety of social activities which was arranged by the organizer.

Even though the weather in Timisoara was cold, everyone enjoyed the programme tremendously and was looking forward to come back to beautiful Timisoara.

End.

Comments

Contact us

School of Business Management (SBM), College of Business,
Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA.
Phone: +604-9287401  
Fax: +604-9287422  
Email: sbm@uum.edu.my