Search Our Site

enarzh-CNfrdejakoms
 
 

News

 
BMI Checking
 
JAWATANKUASA KEBAJIKAN SBM UUM ANJUR “SBM BMI ALERT’
 
SBM UUM ONLINE: Jawatankuasa Kebajikan Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM), Universiti Utara Malaysia (UUM) telah mengambil inisiatif mengajurkan aktiviti kesedaran kesihatan “SBM BMI ALERT”, pada 27 Oktober 2020 bertujuan untuk meningkatkan kesedaran awal tentang pentingnya mengetahui tahap kesihatan.
 
Antara aktiviti yang dianjurkan adalah pemeriksaan tahap tekanan darah dan kandungan gula dalam darah serta mengukur indek jisim badan. “SBM BMI ALERT” di sertai oleh 29 orang peserta dikalangan staf akademik, pentadbiran dan pembersihan. Sepanjang aktiviti berlansung, peserta yang hadir memberikan kerjasama yang baik untuk mamatuhi prosedur operasi standard (SOP) COVID-19.
 
Menurut, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan SBM, Mohd Abidzar Zainol Abidin “Aktiviti seperti ini wajar dianjurkan pada setiap bulan kerana penting untuk memberikan kesedaran awal tentang tahap kesihatan semasa staf”. Menurut beliau lagi, dengan adanya maklumat kesihatan ini secara tidak langsung dapat meningkatkan tahap motivasi staf SBM UUM untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan cergas”.
 

Comments

Serlahkan diri

23 Ogos 2020- Dekan SBM, Prof. Dr. Salniza Md. Salleh telah berkesempatan untuk mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan semua enam orang pensyarah pelawat di SBM.  Perbincangan yang berlangsung selama hampir dua jam antara lain memberi fokus kepada penekanan dan perkongsian pengalaman pengajaran dan pembelajaran sepanjang tempoh pelaksanaan kelas secara ‘remote learning’.  Kesemua pensyarah pelawat menyatakan kesediaan mereka untuk terus melaksanakan pembelajaran secara ‘remote learning’ dengan mengambilkira perbezaan capaian Internet para pelajar.  Dr R. Siam menyatakan bahawa pendekatan ‘remote learning’ membolehkannya mempunyai ‘engagement’ yang lebih baik dengan para pelajar. 

Dalam pertemuan itu juga, Dekan turut membentangkan pencapaian Pelan Strategik SBM bagi sukuan kedua 2020.  Walaupun rata-rata pensyarah pelawat telah menerbitkan beberapa artikel Scopus pada tahun ini, masih banyak aspek Pelan Strategik yang perlu dimainkan oleh para pensyarah pelawat, termasuklah mengintai peluang mendapatkan geran padanan serta merebut peluang untuk mengetuai geran yang ditawarkan organisasi atau institusi luar negara.  Sesi perbincangan turut dihadiri Prof. Madya Dr. Hasnizam Shaari, Timbalan Dekan, SBM.

Comments

Sesi Addrop

SBM ONLINE: 13 Februari 2020, Walaupun penularan wabak Coronavirus (Covid-19) melanda beberapa buah negara termasuk Malaysia, namun minggu gugur tambah kursus semester kedua 2019/2020 (A192) telah berjalan dengan lancar dan jayanya. Staf-staf SBM yang terlibat telah mengambil langkah-langkah pencegahan awal dengan mematuhi tatacara pengurusan yang ditetapkan universiti bagi memastikan jangkitan wabak berkenaan dapat dihindari seperti memakai topeng muka dan memastikan kebersihan diri. Proses gugur tambah kursus ini melibatkan pelajar semester 1 sehingga 7 dan telah berlangsung selama empat (4) hari iaitu daripada 9 hingga 12 Februari 2020 di Bilik SP 2 dan 3, SBM.

 

Comments

Class 2u2i

SBM ONLINE: 2 Februari 2020, Seramai 15 orang pelajar telah berjaya terpilih bagi kemasukan ke Program Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Dengan Kepujian) 2U2I (BENT 2U2I) dibawah kelolaan Unit Keusahawanan, Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) yang telah memulakan sesi pembelajarannya pada 2 Februari yang lalu. Pelajar-pelajar yang terpilih ke program ini telah melalui beberapa proses saringan pemilihan.

Program akademik BENT 2U2I dimulakan dengan Kursus Inkubasi 1 di mana dalam kursus ini beberapa orang usahawan dijemput untuk sesi perkongsian ilmu dan motivasi keusahawanan bersama para pelajar. Berbekalkan motivasi dan minat yang tinggi dalam bidang keusahawanan, para pelajar juga telah menerima bimbingan melalui sesi pembelajaran Inkubasi 1 yang diketuai oleh Dr Norria Zakaria dengan sokongan Encik Juha Ali dan Dr Shamsul Huda Abd. Rani selaku Penyelaras Unit Keusahawanan serta penyertaan pensyarah-pensyarah Unit Keusahawanan SBM.

Tambahan itu, pelbagai aktiviti-aktiviti simulasi perniagaan bakal dirancang bagi mengaplikasikan teori pembelajaran dengan situasi sebenar perniagaan. Para pelajar juga dibawa melawat ke syarikat-syarikat yang terletak di Changloon bagi memberi pendedahan keusahawanan. Antara usahawan yang terlibat dalam sesi perkongsian ilmu dan pengalaman adalah Iliasco Corporation Sdn. Bhd., SQG Usahawan Sdn. Bhd., Inang Suri Sdn. Bhd. dan Ketari Merah Sdn. Bhd.

Comments

2U2Itnc

SBM ONLINE: 4 Februari 2020, Kunjungan Timbalan Naib Canselor Akademik & Antarabagsa (TNCAA) UUM, Professor Dr. Yusnidah Ibrahim di Pusat Inkubator Keusahawanan Pusat Pengajian Perniagaan UUM telah diraikan oleh 15 orang pelajar-pelajar Ijazah Sarjana Muda Keusahawanan (Dengan Kepujian) 2U2I (BENT 2U2I) kohot pertama. Turut mengiringi adalah Prof. Madya Dr Salniza Md Salleh, Penolong Naib Canselor, Kolej Perniagaan UUM merangkap Dekan Pusat Pengajian Perniagaan (SBM) UUM, Ketua-Ketua Jabatan, Penyelaras Unit Keusahawanan serta Pensyarah-Pensyarah Unit Keusahawanan SBM.

Pusat Inkubator Keusahawanan SBM UUM (PIKS) merupakan sebuah pusat pembangunan pelajar keusahawanan yang baharu ditubuhkan dan berfungsi sebagai pusat yang menguruskan semua program dan aktiviti pelajar-pelajar keusahawanan SBM UUM. PIKS telah mula beroperasi pada 2 Februari 2020 yang lalu sempena bermulanya Program Inkubasi BENT 2U2I dibawah seliaan para pensyarah dan sokongan industri.

Menurut Muhammad Ijmal bin Mohamed Akbar, pelajar BENT 2U2I, beliau memilih BENT 2U2I kerana minatnya untuk menjadi usahawan perkhidmatan pemasaran digital. Beliau berpendapat, program ini amatlah relevan kerana ianya lebih berfokus serta melibatkan pendedahan secara langsung bersama usahawan-usahawan di dalam industri.

Manakala, Nana Nurmisha binti Che Sofi, bekas pelajar Matrikulasi Perakaunan pula berminat untuk meceburi perniagaan kosmetik dan kecantikan hasil daripada pembacaan buku-buku motivasi keusahawanan serta mempunyai kebolehan berniaga yang diwarisi daripada datuknya. Dalam kunjungan ini juga, TNCAA turut berinteraksi bersama pelajar-pelajar dan memberikan kata-kata semangat kepada mereka untuk memanfaatkan Program BENT 2U2I sebagai platform bagi mencapai cita-cita sebagai usahawan berpendidikan.

Comments

Sijil dekan A192

SBM ONLINE : 27 November 2019, Majlis Anugerah Dekan bagi Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) telah berlangsung di DKG 2/1. Seramai 681 orang pelajar SBM telah mendapat PMS 3.50 dan ke atas bagi Semester Kedua, Sesi 2018/2019 (A182). Daripada jumlah tersebut, 360 orang pelajar telah menghadiri majlis tersebut.

Pemangku Dekan, Prof. Madya Dr. Salniza Md Salleh mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua pelajar yang telah berjaya memperolehi keputusan cemerlang bagi sesi pengajian yang lepas. Mahasiswa mahasiswi yang menerima anugerah terdiri daripada Program Pentadbiran Perniagaan, Program Pemasaran, Program Pengurusan Sumber Manusia dan Program Keusahawanan.

Menurutnya, mahasiswa mahasiswi perlu meneruskan prestasi yang cemerlang ini pada semester akan datang dan terus kekal sehingga tamat pengajian dan seterusnya memasuki alam pekerjaan suatu hari nanti. Beliau juga memberi nasihat agar mahasiswa mahasiswi sentiasa menghubungi dan mengingati kedua ibu bapa walau dimana pun berada. Kejayaan mahasiswa mahasiswi adalah berkat doa dan dorangan daripada ibu bapa.

Sekian.

Comments

Contact us

School of Business Management (SBM), College of Business,
Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA.
Phone: +604-9287401  
Fax: +604-9287422  
Email: sbm@uum.edu.my