Search Our Site

enarzh-CNfrdejakoms
 
 

News

UVT

SBM ONLINE: The School of Business Management (SBM) and Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business (OYAGSB) participated in the UVT FEAA INTERNATIONAL HRM Spring School (IHRMSS) programme that was held from the 8th till 16th of April, 2019 in Timisoara, Romania. The participants from UUM which consisted of three lecturers and five postgraduate students were led by Associate Professor Dr. Abdullah Lin.

The UVT FEAA IHRM Spring School programme is an international educational program that provides a unique space for learning and networking for students from Romania and their peers from all around the world. The programme aims to deepen and consolidate knowledge on Human Resource Management from international and practical perspectives. This year’s theme was “Employability and Talent Management in the Digital Era - Best Practices”.

During this programme, distinguished speakers from the commercial and academic sectors managed to provide the participants with a better understanding of Human Resource and Talent Management topics, by sharing their diverse perspectives and experiences. Lectures, debates and workshops were conducted to ensure that participants were able to absorb the required knowledge, think innovatively and creatively so that they can use their skills, knowledge and abilities to create strategies to overcome current challenges in the Human Resource field. Aside from the educational program, participants also took part in a variety of social activities which was arranged by the organizer.

Even though the weather in Timisoara was cold, everyone enjoyed the programme tremendously and was looking forward to come back to beautiful Timisoara.

End.

Comments

KemasukanDiploma191

Oleh: H. Rasidah H. Rodzi & Azni Idayu Shuib
Gambar oleh: Nik Amirul Aqman

SBM ONLINE:   116 pelajar baharu semester kedua sesi 2018/2019 (A182) selamat mendaftar dengan pelbagai gaya dan inspirasi baru-baru ini.

Bahkan keceriaan wajah  mereka  yang terpilih ke UUM disaksikan pensyarah serta staf pentadbiran School of Business Management (SBM) semasa majlis suaikenal  bertempat di Dewan Kuliah Gugusan 2/1.

“Selamat datang ke kampus di rimba hijau yang terletak di utara”,

“Pelajar hendaklah menanam azam yang tinggi untuk maju dan mengorak langkah untuk cemerlang dalam pengajian sekaligus menjadi pemimpin masa hadapan”,

We must think big”, kata Timbalan Dekan SBM, Prof. Madya Dr. Hasnizam Shaari mewakili Dekan SBM dalam majlis tersebut.

Sementara itu, menurut pelajar yang berasal dari Perlis,  Mohamad Faiz Jatperi ,“ Saya  berasa bangga dapat memasuki UUM dan mendaftar program Sarjana Muda Keusahawanan”.

Dalam pada itu, pelajar yang berasal dari Perak, Pratha a/p Gnanason  yang mendaftar program Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan berkongsi perasaan gembira ketika majlis tersebut, katanya,  “I’m impressed by the environment, looking forward to be part of UUM”.

Selain teruja menjadi pelajar UUM,  kata Siti Noratikah Mohtar yang mendaftar program Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan, “Saya berasa excited dan dalam masa yang sama saya rindukan rumah”.

Rata-rata pelajar melahirkan rasa teruja, menurut Khor Jia Ying yang berasal dari Kedah, “Program Sarjana Muda Pemasaran menjadi pilihan saya, berasa happy and excited ke UUM”.

“Pengurusan Sumber Manusia program yang saya daftar, saya berasa excited dan akan melibatkan diri dengan aktiviti selain belajar , ujar Nur Syazwani Abu Hassan anak kelahiran Pulau Pinang ketika ditemui.  

Senada dengan itu,  Muhammad Fatih Asyur Mohd Nasir  tekad untuk mendaftar program Sarjana Muda Pemasaran berkata “UUM  is the Best, memang target untuk masuk UUM!”

Comments

graduanKastamruralcapital

Oleh: Che Roihan Jaafar
Gambar oleh: Nik Amirul Aqman

SBM ONLINE:  16 Februari 2019, “Kagum dengan  usaha dan komitmen tinggi  graduan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan Rural Capital Berhad sehingga berjaya menamatkan pengajian Diploma Eksekutif Pengurusan Perniagaan” kata Dekan Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM), Prof. Dr. Rushami Zien Yusoff dalam Majlis taklimat kepada 67 graduan yang berlangsung di EDC Hotels & Resorts baru-baru ini.

“SBM akan terus membantu dan menyokong para graduan bagi meneruskan pengajian ke peringkat sarjana muda selepas ini. Dengan mengambil contoh komitmen dan usaha jaguh renang dunia Micheal Phelps, Dekan SBM juga menegaskan seseorang itu perlu berusaha untuk menjadi seorang yang terbaik untuk keluarga dan masyarakat”.

Sementara itu, wakil graduan dari JKDM, Muhamad Fauzi Bin Kamsar berkata, “Kami berasa amat teruja dengan peluang yang diberikan oleh pihak UUM yang memungkinkan kami menamatkan pengajian di peringkat diploma, Terima kasih kepada pengurusan dan para pensyarah yang tidak  jemu mengurus dan mengajar kami semua yang merupakan pelajar separuh masa”.

Hadir sama, Timbalan Dekan, Ketua-ketua Jabatan, Penyelaras Program serta staf-staf pentadbiran SBM.

Comments

BestWebsiteAward

Oleh: H. Rasidah H. Rodzi
Gambar oleh: Nik Amirul Aqman

SBM ONLINE :  Pensyarah  Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM), Mathivannan a/l Jaganathan telah berjaya mengharumkan nama UUM setelah dinobatkan sebagai  pemenang Laman Web kategori Personal Website - Favourite Website Award 2018 yang berlangsung di Loft 29, Penang baru-baru ini.

Mathivannan merupakan pensyarah dalam bidang Keusahawanan Digital di SBM yang aktif dalam latihan berkenaan dengan teknologi perniagaan dan akademik.  Selain beliau dianugerahkan Sijil dan Trofi,   beliau juga menerima RM3600 dalam bentuk tunai electronik (e-cash).

Menurut beliau, “Anugerah Laman Web Malaysia 2018 adalah siri keempat oleh Exabytes Group dianjurkan untuk mengenali dan memberi penghargaan kepada pereka laman web (Website Designer) yang mempunyai bakat dan minat.

Majlis anugerah MWA 2018 ini dianjurkan oleh Exabytes  Group dengan kerjasama Easyparcel, Easystore, EasyStudio, Pgeon (Logistic Partner) dan Exabytes Digital.  Majlis yang berprestij ini ditaja oleh Malaysia Network Information Centre MYNIC Berhad (Diamond Partner), Tezos Southeast Asia (Diamond Partner), Frambie Malaysia (Certificate Partner).

Pada masa yang sama anugerah ini menggalakkan kreativiti, perkongsian dan peningkatan kualiti reka bentuk web secara keseluruhan di negara ini.

Dalam pada itu,  pengiktirafan beliau  dalam bidang laman web telah memberi impak yang tinggi serta mengharumkan nama UUM di mana anugerah ini majoritinya  melibatkan pihak  industri ICT Malaysia.

Sekian...

Comments

DeanListA181

Oleh: Pn. Shafina Din
Gambar Oleh: En. Nik Amirul Aqman Nik Lah

SBM ONLINE: Majlis Anugerah Dekan bagi Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM), UUM COB  telah berlangsung dengan jayanya pada 23 April 2019 yang lalu bertempat di DKG 2/1. Seramai 920 orang pelajar Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) telah mendapat PMS 3.50 dan ke atas bagi Semester Kedua 2018/2019 (A181). Daripada jumlah tersebut, 589 orang pelajar telah menghadiri majlis dwi tahunan tersebut.

Hadir merasmikan majlis ini ialah Prof. Dr Rushami Zien Yusoff, Penolong Naib Canselor UUM COB merangkap Dekan SBM. Beliau memulakan ucapannya dengan mengucapkan tahniah kepada penerima Anugerah Dekan semester pertama sesi A181. Dalam ucapan tersebut, beliau menyatakan bahawa pencapaian pelajar bagi setiap jabatan semester ini adalah lebih baik dari semester sebelumnya. Melalui ucapannya juga, beliau turut menitipkan beberapa mesej yang bermakna kepada semua penerima anugerah. “Malaysia mempunyai 30 juta penduduk sahaja. Untuk menjadi negara yang mempunyai tahap ekonomi yang kukuh, setiap individu dalam negara ini harus menjadi produktif dan sekaligus dapat menyumbang kepada GDP negara”, tegas Prof. Dr. Rushami Zien Yusoff.

Turut hadir bersama dalam majlis itu ialah Prof. Madya Dr. Hasnizam Shaari, Timbalan Dekan SBM, Dr Norzieiriani Ahmad, Ketua Jabatan Pemasaran, Dr Shahrin Saad, Penyelaras Program Pemasaran, Dr Awanis Ku Ishak, Penyelaras Program Pentadbiran Perniagaan,  Prof. Dr Khulida Kirana Yahya, mewakili Ketua Jabatan Pengurusan Sumber Manusia, dan Mejar Mohamad Ezanee Yazid, Ketua Penolong Pendaftar.

Sekian.

Comments

DeanListA172

SBM ONLINE: Majlis Anugerah Dekan bagi pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM), UUM COB  telah berlangsung dengan jayanya pada 30 Oktober 2018 yang lalu bertempat di DKG 2/1. Seramai 788 orang pelajar Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) telah mendapat PMS 3.50 dan ke atas bagi Semester Kedua 2017/2018 (A172). Daripada jumlah tersebut, 525 orang pelajar telah menghadiri majlis dwi tahunan tersebut.

Hadir merasmikan majlis ini mewakili Dekan SBM ialah Prof. Madya Dr. Abdul Halim Abdul Majid, Ketua Jabatan Pengurusan Sumber Manusia. Beliau memulakan ucapannya dengan mengucapkan tahniah kepada semua penerima Anugerah Sijil Dekan bagi semester A172. Dalam ucapan itu juga, beliau mengharapkan pelajar dapat menghayati dan menerapkan moto universiti ILMU BUDI BAKTI dalam kehidupan untuk terus berjaya di masa akan datang. Para pelajar juga dinasihatkan untuk melibatkan diri secara aktif dalam program-program kemasyarakatan di dalam dan di luar kampus. “Pelajar mestilah mempunyai usaha sendiri dalam menyerlahkan potensi diri, meningkatkan keupayaan menguasai bahasa asing, menonjolkan sifat kepimpinan serta jati diri”, Prof. Madya Dr. Abdul Halim.

Selain itu, pelajar juga disarankan untuk mempamerkan kualiti dan ciri pelajar atau bakal graduan yang mampu bersaing bukan sahaja di kalangan pelajar atau graduan lulusan dalam negara tetapi juga kompetitif di persada antarabangsa. Para pelajar turut digalakkan untuk mempunyai kehidupan yang berlandaskan panduan dan nilai hidup beragama. Turut hadir bersama ialah Dr. Kadzrina Abdul Kadir, Penyelaras Program Pentadbiran Perniagaan, Dr. Yaty Sulaiman mewakili Ketua Jabatan Pemasaran dan Dr. Azrain Nasyrah Mustafa mewakili Penyelaras Program Keusahawanan.

Sekian.

Comments

Contact us

School of Business Management (SBM), College of Business,
Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA.
Phone: +604-9287401  
Fax: +604-9287422  
Email: sbm@uum.edu.my