Search Our Site

enarzh-CNfrdejakoms
 
 

News

Sijil dekan A192

SBM ONLINE : 27 November 2019, Majlis Anugerah Dekan bagi Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM) telah berlangsung di DKG 2/1. Seramai 681 orang pelajar SBM telah mendapat PMS 3.50 dan ke atas bagi Semester Kedua, Sesi 2018/2019 (A182). Daripada jumlah tersebut, 360 orang pelajar telah menghadiri majlis tersebut.

Pemangku Dekan, Prof. Madya Dr. Salniza Md Salleh mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada semua pelajar yang telah berjaya memperolehi keputusan cemerlang bagi sesi pengajian yang lepas. Mahasiswa mahasiswi yang menerima anugerah terdiri daripada Program Pentadbiran Perniagaan, Program Pemasaran, Program Pengurusan Sumber Manusia dan Program Keusahawanan.

Menurutnya, mahasiswa mahasiswi perlu meneruskan prestasi yang cemerlang ini pada semester akan datang dan terus kekal sehingga tamat pengajian dan seterusnya memasuki alam pekerjaan suatu hari nanti. Beliau juga memberi nasihat agar mahasiswa mahasiswi sentiasa menghubungi dan mengingati kedua ibu bapa walau dimana pun berada. Kejayaan mahasiswa mahasiswi adalah berkat doa dan dorangan daripada ibu bapa.

Sekian.

Comments

UNPnews2

SBM ONLINE : 22 Oktober 2019, seramai 34 orang graduan pelajar Dual Degree dari Universitas Negeri Padang (UNP), Indonesia diraikan dalam satu Majlis Makan Malam bersempena Majlis Konvokesyen Ke-32 Universiti Utara Malaysia (UUM) 2019.

Ketua Jabatan Pentadbiran Perniagaan dan Keusahawanan, Prof. Madya Dr. Azahari Ramli berkata, ijazah yang diperoleh merupakan titik tolak untuk terus berjaya dan apabila tamat pembelajaran di UUM bukanlah penamat untuk terus menyumbang buah fikiran kepada negara.

Menurutnya,  beliau berharap graduan UNP dapat menggunakan segala pengetahuan, kemahiran, pengalaman dan ilmu yang ditimba sepanjang tempoh pengajian itu dalam segenap aspek kehidupan serta dapat menjana kecemerlangan diri dan membina kerjaya yang lebih maju pada masa hadapan.

Hadir sama, pihak daripada UNP, Indonesia diwakili oleh Dr. Perengki Susanto, Bapak Gesit Thabrani dan Ibu Rahmati serta Penyelaras BBA Dr. Ku Awanis Ku Ishak, Penyelaras Program Double Degree Prof. Madya Dr. Abdul Shukor Shamsudin dan turut disertai oleh beberapa pensyarah Pusat Pengajian Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM).

Dr. Perengki Susanto, Ketua Jabatan Fakultas Ekonomi UNP mengucapkan syabas dan tahniah di atas kejayaan yang dicapai oleh para graduan setelah berhempas pulas dalam memastikan pengajian dapat ditamatkan mengikut tempoh yang ditetapkan walaupun pelbagai rintangan dan cabaran terpaksa dilalui sepanjang tempoh  setahun setengah ini. Beliau turut  mengucapkan rasa syukur kerana 3 daripada 34 orang graduan UNP berjaya memperolehi ijazah kelas pertama. Kejayaan ini diharapkan akan dapat menyuntik semangat kepada pelajar lain untuk mencapai kejayaan pada masa akan datang.

 

Comments

UVT

SBM ONLINE: The School of Business Management (SBM) and Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business (OYAGSB) participated in the UVT FEAA INTERNATIONAL HRM Spring School (IHRMSS) programme that was held from the 8th till 16th of April, 2019 in Timisoara, Romania. The participants from UUM which consisted of three lecturers and five postgraduate students were led by Associate Professor Dr. Abdullah Lin.

The UVT FEAA IHRM Spring School programme is an international educational program that provides a unique space for learning and networking for students from Romania and their peers from all around the world. The programme aims to deepen and consolidate knowledge on Human Resource Management from international and practical perspectives. This year’s theme was “Employability and Talent Management in the Digital Era - Best Practices”.

During this programme, distinguished speakers from the commercial and academic sectors managed to provide the participants with a better understanding of Human Resource and Talent Management topics, by sharing their diverse perspectives and experiences. Lectures, debates and workshops were conducted to ensure that participants were able to absorb the required knowledge, think innovatively and creatively so that they can use their skills, knowledge and abilities to create strategies to overcome current challenges in the Human Resource field. Aside from the educational program, participants also took part in a variety of social activities which was arranged by the organizer.

Even though the weather in Timisoara was cold, everyone enjoyed the programme tremendously and was looking forward to come back to beautiful Timisoara.

End.

Comments

KemasukanDiploma191

Oleh: H. Rasidah H. Rodzi & Azni Idayu Shuib
Gambar oleh: Nik Amirul Aqman

SBM ONLINE:   116 pelajar baharu semester kedua sesi 2018/2019 (A182) selamat mendaftar dengan pelbagai gaya dan inspirasi baru-baru ini.

Bahkan keceriaan wajah  mereka  yang terpilih ke UUM disaksikan pensyarah serta staf pentadbiran School of Business Management (SBM) semasa majlis suaikenal  bertempat di Dewan Kuliah Gugusan 2/1.

“Selamat datang ke kampus di rimba hijau yang terletak di utara”,

“Pelajar hendaklah menanam azam yang tinggi untuk maju dan mengorak langkah untuk cemerlang dalam pengajian sekaligus menjadi pemimpin masa hadapan”,

We must think big”, kata Timbalan Dekan SBM, Prof. Madya Dr. Hasnizam Shaari mewakili Dekan SBM dalam majlis tersebut.

Sementara itu, menurut pelajar yang berasal dari Perlis,  Mohamad Faiz Jatperi ,“ Saya  berasa bangga dapat memasuki UUM dan mendaftar program Sarjana Muda Keusahawanan”.

Dalam pada itu, pelajar yang berasal dari Perak, Pratha a/p Gnanason  yang mendaftar program Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan berkongsi perasaan gembira ketika majlis tersebut, katanya,  “I’m impressed by the environment, looking forward to be part of UUM”.

Selain teruja menjadi pelajar UUM,  kata Siti Noratikah Mohtar yang mendaftar program Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan, “Saya berasa excited dan dalam masa yang sama saya rindukan rumah”.

Rata-rata pelajar melahirkan rasa teruja, menurut Khor Jia Ying yang berasal dari Kedah, “Program Sarjana Muda Pemasaran menjadi pilihan saya, berasa happy and excited ke UUM”.

“Pengurusan Sumber Manusia program yang saya daftar, saya berasa excited dan akan melibatkan diri dengan aktiviti selain belajar , ujar Nur Syazwani Abu Hassan anak kelahiran Pulau Pinang ketika ditemui.  

Senada dengan itu,  Muhammad Fatih Asyur Mohd Nasir  tekad untuk mendaftar program Sarjana Muda Pemasaran berkata “UUM  is the Best, memang target untuk masuk UUM!”

Comments

graduanKastamruralcapital

Oleh: Che Roihan Jaafar
Gambar oleh: Nik Amirul Aqman

SBM ONLINE:  16 Februari 2019, “Kagum dengan  usaha dan komitmen tinggi  graduan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan Rural Capital Berhad sehingga berjaya menamatkan pengajian Diploma Eksekutif Pengurusan Perniagaan” kata Dekan Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM), Prof. Dr. Rushami Zien Yusoff dalam Majlis taklimat kepada 67 graduan yang berlangsung di EDC Hotels & Resorts baru-baru ini.

“SBM akan terus membantu dan menyokong para graduan bagi meneruskan pengajian ke peringkat sarjana muda selepas ini. Dengan mengambil contoh komitmen dan usaha jaguh renang dunia Micheal Phelps, Dekan SBM juga menegaskan seseorang itu perlu berusaha untuk menjadi seorang yang terbaik untuk keluarga dan masyarakat”.

Sementara itu, wakil graduan dari JKDM, Muhamad Fauzi Bin Kamsar berkata, “Kami berasa amat teruja dengan peluang yang diberikan oleh pihak UUM yang memungkinkan kami menamatkan pengajian di peringkat diploma, Terima kasih kepada pengurusan dan para pensyarah yang tidak  jemu mengurus dan mengajar kami semua yang merupakan pelajar separuh masa”.

Hadir sama, Timbalan Dekan, Ketua-ketua Jabatan, Penyelaras Program serta staf-staf pentadbiran SBM.

Comments

BestWebsiteAward

Oleh: H. Rasidah H. Rodzi
Gambar oleh: Nik Amirul Aqman

SBM ONLINE :  Pensyarah  Pusat Pengajian Pengurusan Perniagaan (SBM), Mathivannan a/l Jaganathan telah berjaya mengharumkan nama UUM setelah dinobatkan sebagai  pemenang Laman Web kategori Personal Website - Favourite Website Award 2018 yang berlangsung di Loft 29, Penang baru-baru ini.

Mathivannan merupakan pensyarah dalam bidang Keusahawanan Digital di SBM yang aktif dalam latihan berkenaan dengan teknologi perniagaan dan akademik.  Selain beliau dianugerahkan Sijil dan Trofi,   beliau juga menerima RM3600 dalam bentuk tunai electronik (e-cash).

Menurut beliau, “Anugerah Laman Web Malaysia 2018 adalah siri keempat oleh Exabytes Group dianjurkan untuk mengenali dan memberi penghargaan kepada pereka laman web (Website Designer) yang mempunyai bakat dan minat.

Majlis anugerah MWA 2018 ini dianjurkan oleh Exabytes  Group dengan kerjasama Easyparcel, Easystore, EasyStudio, Pgeon (Logistic Partner) dan Exabytes Digital.  Majlis yang berprestij ini ditaja oleh Malaysia Network Information Centre MYNIC Berhad (Diamond Partner), Tezos Southeast Asia (Diamond Partner), Frambie Malaysia (Certificate Partner).

Pada masa yang sama anugerah ini menggalakkan kreativiti, perkongsian dan peningkatan kualiti reka bentuk web secara keseluruhan di negara ini.

Dalam pada itu,  pengiktirafan beliau  dalam bidang laman web telah memberi impak yang tinggi serta mengharumkan nama UUM di mana anugerah ini majoritinya  melibatkan pihak  industri ICT Malaysia.

Sekian...

Comments

Contact us

School of Business Management (SBM), College of Business,
Universiti Utara Malaysia, 06010 UUM Sintok, Kedah Darul Aman, MALAYSIA.
Phone: +604-9287401  
Fax: +604-9287422  
Email: sbm@uum.edu.my